Svijet

Vladimir Putin ide u Ukrajinu!

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će regiju Donbas "u dogledno vrijeme".

Rekao je to u subotu glasnogovornik Kremlja, misleći na područja istočne Ukrajine koja su okupirana od strane Rusije.

Vladimir Putin: Potpisao ukaz o aneksiji

"To će se sigurno dogoditi u dogledno vrijeme jer je dio Ruske Federacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Podsjetimo, Putin je 5. oktobra potpisao mjere kojima se anektiraju četiri ukrajinske regije prkoseći međunarodnom pravu. Teritorija na koje Moskva navodno polaže pravo su Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, prenosi CNN.

Proces aneksije, koji je protuzakonit prema međunarodnom pravu, došao je nakon takozvanih referenduma u regijama. Međutim, ovakve su procese Ukrajina i zapadne zemlje odbacile kao "prevare".

Dok zvaničnici Kremlja tvrde da te regije sada pripadaju Rusiji, moskovske trupe ne kontroliraju sve te teritorije.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici upozoravaju da se zemlja suočava s teškom zimom. no, tvrde da mogu pobijediti usprkos ruskim raketnim napadima na infrastrukturu.

Maksim Timčenko, glavni izvršni direktor DTEK-a, velike energetske kompanije, rekao je da je uvjeren da nema šanse "da Rusi gurnu Ukrajinu u mrak".

Ipak, postoji manjak proizvodnje električne energije i problemi s prijenosom električne energije. On je to rekao na Kijevskom sigurnosnom forumu.

U glavnom gradu, istaknuo je, kompanija pokušava uvesti "stalne kontrolirane prekide struje: 3-4 sata napajanja električnom energijom, nakon čega slijedi 4 sata pauze".

Očekuju se novi ruski napadi

"Ova situacija će se nastaviti, nadamo se, samo do sljedeće sedmice, ako ne bude daljnjih napada. No, mi smo spremni za daljnje napade."

Rekao je da je napadnuto svih šest elektrana DTEK-a, Neke od njih više puta. Od petka, rekao je, koimpanije ih je uspjela sve vratiti na mrežu.

"Uspjeli smo akumulirati dovoljno zaliha uglja za zemlju, ne samo za našu firmu. Imamo dovoljno skladišta plina da koristimo plin za proizvodnju električne energije. Dakle, imamo dovoljno kapaciteta za cijelu zemlju", rekao je on.

Međutim, problem je bio s vezama i prijenosom, rekao je Tymchenko.

"Transformatori, podstanice, visokonaponski transformatori. To je ono što nam je nedostajalo i za što apeliramo na naše međunarodne partnere. Dio opreme već je na putu za Ukrajinu", rekao je on.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da se prošle sedmice Kijev suočio s gotovo potpunim raspadom napajanja struje.

"Nije bilo opskrbe toplotom i vodom. Oko 4.000 zaposlenika komunalnih poduzeća radilo je danonoćno na njihovoj obnovi", izjavio je Kličko.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je na forumu da će mjeseci koji dolaze biti teški.

"Neprijatelj još uvijek ima značajna sredstva. Međutim, sve je više znakova da mu je potrebna stanka pod svaku cijenu", rekao je Reznikov.