mijenjaju zakon

Vlasti RS pokušat će izigrati američke sankcije: Dodik i ostali s crne liste plaću će primati u kešu

sankcije rs

Vlasti Republike Srpske vjeruju da su pronašle način na koji će izigrati američke sankcije i tamošnjim zvaničnicima, kojima su banke ukinule račune.

Naime, u prijedlogu izmjene Zakona o radu RS, predviđena je trenutno nezakonita praksa - a to je da su umjesto na račun, plaće pojedincima isplaćuju u - kešu!

Ako Narodna skupština RS usvoji ovaj prijedlog - plaću će u koverti primit predsjednik RS Milorad Dodik, članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan VIšković, predsjednik NSRS Nenad Stevandić te ostali koji dsu pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

"Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organ, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu.

Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija“, navodi se, između ostalog, u prijedlogu izmjene Zakona o radu koji će su sutra naći pred poslanicima na vandrednoj sjednici NSRS (10 sati).

A za one poslodavce koji isplate plaću u kešu mimo ovog člana, slijedi novčana kazna od čak 200.000 KM.