Politika

Voda iz Vrbasa kod Banje Luke na dodatnoj analizi, uočene promjene boje

Vodna inspekcija grada Banje Luke danas je, zajedno sa tehnolozima banjalučkog "Vodovoda“, izuzela uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakulumacije Bočac, nakon što je primijećena promjena boje vode na lokaciji kod restorana "Mandiko“.

Uzorci su predani na obradu u laboratoriju "Vodovoda“, kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ i da li ona, eventualno, može uticati na kvalitet vode u Vrbasu.

"Prema procjenama stručnjaka, najvjerovatanije se radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se dogodilo i u maju prošle godine, kad je ova pojava potvrđena i nalazima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ovu pojava nastaje u kombinaciji niskog vodostaja i naglog porasta spoljašnje temperature, a što dovodi do cvjetanja algi", navode iz Gradskog uprave Banje Luke.

Radi se o bezopasnoj prirodnoj pojavi, koja ne može uticati na kvalitet vode iz gradskog vodovoda, jer prolazi kroz veoma zahtjevan proces obrade u fabrici vode, jednoj, kako dodaju, od najsavremenijih fabrike te vrste u ovom dijelu Evrope.

Bez obzira na to, Vodna inspekcija, zajedno sa "Vodovodom“, predostrožnosti radi, pojačala je kontrolu kvaliteta vode, pogotovo kad je riječ o biološki analizama. Uporedo s tim, o ovoj pojavi bit će obaviješten i Inspektorat Republike Srpske s obzirom na to da je identična pojava – a pretpostavlja se od istog uzroka – uočena i na području druge lokalne zajednice, odnosno Mrkonjić Grada, u dijelu toka Crne rijeke.