kripto etf

Vodič za veliki bitcoin ETF: Sve što trebate znati

Analitičari Standard Chartereda očekuju da bi ETF-ovi mogli privući 50 do 100 milijardi dolara

Američka Komisija za vrijednosne papire i berzu odobrila je u srijedu jedanaest Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi).

Prvi Bitcoin ETF-ovi koje je odobrila Komisija za vrijednosne papire SAD- a dostupni su za trgovanje na berzama od četvrtka. Cijena bitcoina je u prvih nekoliko sati reagirala pozitivno i privremeno je porasla na gotovo 49.000 američkih dolara. U subotu je, pak, cijena opet značajno pala. Takvi ETF-ovi postoje iu Kanadi i Evropi, ali sa znatno manjim obujmom.

Šta je tačno bitcoin ETF?

Bitcoin ETF je fond. Prikazuje razvoj cijena kriptovalute i podržan je bitcoinom. Investitori polažu novac kupnjom dionica, a pružatelj ETF-a ih koristi za kupnju bitcoina. Što više dionica investitori kupe, više bitcoina pružatelj mora položiti. Fondom se trguje izravno na burzi. Ako cijena bitcoina poraste, ostvarujete profit s fondom; ako cijena padne, gubite novac.

Sredstva kojima se trguje na burzi bitcoina omogućuju vam izravno ulaganje u kriptovalutu bez njezine kupnje.

Gary Gensler, predsjednik američke Komisije za vrijednosne papire i burzu, i dalje pripisuje negativan imidž bitcoinu, iako je regulator odobrio prijave za ETF.

Kakav utjecaj ETF-ovi imaju na bitcoin?

Pristup bitcoinu olakšavaju ETF-ovi. Institucionalni ulagači i mali ulagači imaju priliku ulagati u bitcoin putem dobro poznatog finansijskog proizvoda. Ulagači se ne moraju brinuti o upravljanju vlastitim novčanikom ili izravnom posjedovanju bitcoina. Ulaganje je stoga puno lakše od izravne kupnje bitcoina. To bi moglo dovesti do toga da mnogi investitori koji su prije oklijevali sada poduzmu korak za ulaganje u kriptovalutu.

Gdje možete uložiti u bitcoin ETF?

ETF-ovi su trenutno uvršteni na Njujoršku berzu (NYSE), Nasdaq i Chicago Board Options Exchange (CBOE). U načelu, njima se može trgovati svugdje gdje platforme nude sredstva s ovih burzi.
Sve više poznatih ljudi ulaže u bitcoin.

Hoće li cijena bitcoina sada porasti?

Stručnjaci i analitičari pretpostavljaju da će se velika količina novca sliti u bitcoin srednjoročno i dugoročno. Analitičari Standard Chartereda očekuju da bi ETF-ovi mogli privući 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine, što bi cijenu bitcoina moglo dovesti do čak 100.000 dolara. Budući da nekoliko pružatelja ETF-a ne naplaćuje nikakve naknade za sredstva u prvoj polovici godine, moguće je da će mnogi ulagači htjeti iskoristiti ovaj vremenski okvir. Nakon prvog dana trgovanja, preko dvije milijarde američkih dolara već se slilo u bitcoin ETF.