Vijesti

Vojni izaslanik SAD najavio Podžiću daljnju podršku u razvoju Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Oružanih snaga BiH i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu euroatlantskih integracija, posebno u kontekstu političkih okolnosti u BiH, ali i cijeloj Evropi.

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost na velikoj pomoći koju SAD kao strateški partner pruža Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama.

Kao jedan od značajnih koraka na tom polju, ministar je naglasio predstojeće završno ocjenjivanje Bataljuonske borbene skupine lakog pješaštva OSBiH, koja je deklarirana u budućnosti biti na raspolaganju za NATO-ov bazen snaga, koje bi bile spremne sudjelovati u budućim mirovnim operacijama diljem svijeta, kao i za sudjelovanje u NATO vježbama.

Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost SAD-u na spremnosti za pomoć u daljem razvoju helikopterskih sposobnosti OSBiH, koji su važan element u potpori koju OS BiH pružaju civilnim institucijama BiH u vremene prirodnih nepogoda.

Brigadir Adams je zahvalo ministru Podžiću na toplom prijemu te izrazio uvjerenje da će SAD nastaviti snažno pomagati Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Posebno je istaknuo spremnost na potpori daljeg razvoja sposobnosti OSBiH, i njihovoj interoperabilnosti sa snagama NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare