predsjednica EK

Von der Leyen: Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze, transparentno istražiti ubijanje civila koji su čekali pomoć

Von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u petak je pozvala na transparentnu istragu o ubistvima izraelskih snaga civila koji su u četvrtak u Gazi čekali humanitarnu pomoć.

„Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze. Mora se učiniti svaki napor da se istraži šta se dogodilo i osigura transparentnost”, navela je Ursula von der Leyen na društvenoj mreži X.

Naglasila je da mora biti osiguran pristup humanitarnoj pomoći i dodala:

"Stojimo uz civile, pozivajući na njihovu zaštitu u skladu s međunarodnim pravom."

Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi objavilo je da je najmanje 112 osoba ubijeno, a 760 ranjeno u četvrtak ujutro kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.