legendarna letjelica

Voyager 1 potpuno je oporavljen i šalje veoma zanimljive naučne podatke iz dubine svemira

Nakon višemjesečnog "debugiranja" NASA je napokon objavila da je njihova svemirska sonda, udaljena 24 milijarde kilometara, vraćena u redovno stanje i funkcionira normalno.

"Svemirska letjelica nastavila je prikupljati podatke o međuzvjezdanom prostoru" – tom rečenicom počinje priopćenje NASA-e o potpunom oporavku sustava na svemirskoj sondi Voyager 1, koja je prije više od pola godine zapala u velike tehničke probleme. Sonda sada, prvi put nakon novembra prošle godine, ponovno prikuplja sve znanstvene podatke sa svoja četiri instrumenta te ih u čitljivom i iskoristivom obliku šalje kontroli misije na Zemlju.

Svi instrumenti "živi"

Velika je to vijest, ako znamo da su tehnički problemi zahtijevali "debugiranje" na udaljenosti od 24 milijarde kilometara, komunikaciju s "lagom" od 22,5 sata, kao i otkrivanje problema u više od 40 godina starom hardveru Voyagerovih računala.

Iz NASA-e kažu da je proces i nakon posljednjih dobrih vijesti bio dug. U aprilu smo saznali da će sonda vjerovatno biti oporavljena, potom je 19. maja Voyageru poslana naredba o pokretanju svih instrumenata, nakon čega su se dva odmah i uključila. Preostala dva zahtijevala su još posla, ali sada su napokon i oni stavljeni online.

Voyager 1, sa svojim "blizancem" Voyagerom 2, jedine su ljudske sonde u međuzvjezdanom prostoru, i kao takve mogu izravno prikupiti neprocjenjivo važne podatke o toj regiji svemira. Tamo proučavaju valove plazme, čestice i magnetska polja, kao jedini znanstveni instrumenti koji neposredno proučavaju područje izvan Sunčeve heliosfere.

Kontrola misije još nije sasvim gotova s popravljanjem – naime, moraju još osigurati da sva računala Voyagera 1 međusobno imaju sinkronizirano mjerenje vremena, kako bi mogli izvršavati naredbe u zadano vrijeme.

Timovi će također obaviti i redovan servis na snimaču podataka na traku, koji snima određene podatke prije nego ih pošalje na Zemlju (ostali se podaci šalju izravno, bez snimanja), kažu iz NASA-e