MO BiH

Vrhunski bh. sportisti mogli bi postati pripadnici Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine započelo je razgovore sa Olimpijskim odborom BiH o postizanju sporazuma prema kojem bi vrhunski sporisti iz BiH mogli postati pripadnici Oružanih snaga BiH, čime bi stekli bolje materijalne mogućnosti i uslove treninga za lakši nastavak svoje profesionalne sportske karijere u redovinim takmičenjima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

"Budući da su Oružane snage BiH od 2007. godine članica Međunarodnog vojnog sportskog odbora (CISM), u čijim aktivnostima učetvuju 133 zemlje u tridesetak sportova, vrhunski sportisti iz naše zemlje, koji bi postali i pripadnici OS BiH, osim u redovnim sportskim takmičenjima van oružanih snaga, takmičili bi se i u sportskim aktivnostima u organizaciji CISM-a", stoji u saopštenju.

Inicijalni razgovor o postizanju adekvatnog sporazuma pokrenuli su u utorak u Sarajevu pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo i glavni sekretar Olimpijskog odbora BiH Said Fazlagić sa saradnicima.

"Incijalni sastanak se temeljio na mogućnostima ostvarivanja bliže saradnje između Olimpijskog odbora BiH, MO i OS BiH te pružanja što boljih mogućnosti bavljenja sportom za pripadnike OS BiH, razvoja sporta u OS BiH, promocije vrhunskih sportista i sportskih rezultata ostvarenih na domaćim i međunarodnim događajima i slično. Potpisivanje sporazuma očekuje se uskoro", navode iz MO BiH.