vodeća pozicija

Vrijednost Appleovog brenda premašila bilion dolara

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilion dolara, a u vrh se probila i Nvidija s gotovo trostruko većom vrijednošću nego lani, pokazalo je istraživanje Kantarovog BrandZ-a.

Vrijednost Appleovog brenda uvećana je za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i zacementirala njegovu vodeću poziciju na svjetskoj ljestvici, treću godinu zaredom.

Na drugom je mjestu Google vrijednost čijeg je brenda dosegnula 753 milijarde dolara, a na trećem Microsoft sa 713 milijardi dolara, izvijestio je Kantar.

Početkom sedmice Apple je predstavio nove značajke umjetne inteligencije (AI) koje bi trebale potaknuti potražnju za iPhoneom i preokrenuti silazni trend u prodaji u uvjetima nestabilne potrošnje u SAD-u i snažne konkurencije.

„Apple kontinuirano uspijeva plasirati proizvode, usluge i (marketinške) poruke koje nailaze na dobar odjek kod potrošača, stvarajući jaku bazu obožavatelja brenda", rekao je analitičar Counterpointa Varun Mishra.

Apple je s tržišnom kapitalizacijom od 3,18 bilijuna dolara ispred Nvidije, moćnog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju čija tržišta vrijednost iznosi 2,97 bilijuna dolara.

Vrijednost Nvidijinog brenda gotovo je utrostručena u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 200 milijardi dolara. Surfajući na valu oduševljenja umjetnom inteligencijom i procvata potražnje za čipovima, Nvidia se tako prvi put probila među 10 najvrednijih svjetskih brendova na Kantarovoj ljestvici, zauzevši šesto mjesto.

"Nvidia je posebna zato što i mali i institucionalni ulagači vjeruju da će odigrati središnju ulogu u tektonskim promjenama u tehnologiji", objašnjavaju u Kantaru.

Među 10 najvrijednijih svjetskih brendova probio se i Oracle, koji nudi usluge u oblaku bazirane na umjetnoj inteligenciji, zauzevši deveto mjesto, s 58 posto većom vrijednošću brenda nego lani, od 145 milijardi dolara.

Kantarovo istraživanje bazira se na više od 4,3 miliona razgovora s potrošačima u 532 kategorije i obuhvata 21.000 različitih brendova na 54 tržišta.