Svijet

Vrtoglave cifre: Poznato koliko su novca ruski oligarsi izgubili 2022. zbog sankcija

Najbogatiji ruski oligarsi su zbog sankcija Rusiji ove godine izgubili gotovo 95 milijardi dolara. Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, oligarsi su gubili 330 miliona dolara dnevno, piše Guardian. Donosimo koliko su novca ruski oligarsi izgubili.

Roman Abramovič, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea, bio je najveći gubitnik. Njegovo bogatstvo je ove godine palo za 57 posto na 7.8 milijardi dolara. Prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Abramovič je bio jedan od prvih oligarha koji je 10. marta podvrgnut sankcijama Velike Britanije nakon što su ga ministri optužili da ima čvrste veze s Putinovim režimom. I da je bio među skupinom bogatih ruskih biznismena čije su ruke uprljane krvlju.

Bogatstvo milijardera Genadija Timčenka, energetskog investitora i bliskog Putinova prijatelja, smanjilo se za 48 posto na 11.8 milijardi dolara. Sulejman Kerimov, još jedan od saveznika ruskog predsjednika, izgubio je 41 posto. Pao na 9 milijardi dolara, prema indeksu.

Britanska vlada zamrznula je više od 18 milijardi funti imovine koja pripada oligarsima i drugim Rusima. Sankcije su uvedene za 1271 osobu – uključujući Abramoviča. I “Kralja nikla” Vladimira Potanina, drugu najbogatiju osobu u Rusiji.

Vlada je rekla da su najoštrije sankcije ikad nametnute rezultirale zamrzavanjem 18.4 milijarde funti imovine povezane s Rusijom. Ukupno je otprilike 24 bogata Rusa s Bloombergove liste izgubilo oko 95 milijardi dolara ove godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare