FATALNE POSLJEDICE

Vrućina u autu može biti pogubna. Policija: Provjerite zadnja sjedišta

Temperatura zraka u automobilu po vrućini penje se mnogo brže nego što mislite. Automobil parkiran na suncu, a vani temperatura od 25 stepeni Celzijusa, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stepeni. Ako je vrućina veća, cca 35 stepeni, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stepeni.

Posljedice dakako mogu biti katastrofalne. U najgorem slučaju toplinski udar može dovesti do smrti osobe ili do uginuća životinja, a teška oštećenja mozga mogu nastupiti već nakon nekoliko minuta.

Kako ćete prepoznati toplinski udar

Do toplinskog udara dolazi prilikom ekstremno visokih temperatura, tačnije prilikom ulaska u automobil koji nije rashlađen, već su temperature debelo iznad mogućnosti naše izdržljivosti. Šire se krvne žile, pritisak padne i može doći do prsnuća krvnih žila u mozgu. Tijelo više nije u mogućnosti regulirati tjelesnu temperaturu, a ona u kratkom roku može preći i 40 stepeni. Ako dođe do situacije u kojoj je osoba doživjela toplotni udar, svakako je potrebno pozvati ljekara i početi skidati temperaturu hladnom vodom.

Stoga preporučljivo je automobil prozračiti i rashladiti koliko je to moguće kako ne bi došlo do toplinskog udara.

Pas pogođen toplinskim udarom vrlo je uznemiren, dehidriran, teško diše i nema apetit. Jezik mu je tamniji, malaksao je, postoji mogućnost krvave stolice, povraćanja i manjka koordinacije. Ako ste primijetili navedene simptome, odvedite psa veterinaru, a prije ga smjestite u hladniju prostoriju i dajte mu vode.

Upozorenje policije: Provjerite zadnja sjedišta

Posebno upozorenje je na opasnosti ostavljanja djece u automobilima.

Dječje tijelo se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe, zbog čega visoke temperature brzo dovode do toplinskog udara. Samo 15 minuta u vrućem automobilu može uzrokovati oštećenje mozga i bubrega ili čak smrt djeteta. Ostavljanje djeteta bez nadzora u vozilu smatra se zanemarivanjem i zlostavljanjem, što je kazneno djelo koje može rezultirati kaznom zatvora od jedne do 15 godina.

Policija naglašava da stres, užurbanost i mnoge obveze često dovode do zaboravljanja, što može imati fatalne posljedice. Podsjećaju roditelje da uvijek budu svjesni prisutnosti djece u automobilima.