pravosudnih funkcija sjednica vstv-a članovi sjede za velikim stolom
Politika

Skandali, provale, Sky… Kako je Milanko Kajganić ostao sam u utrci za glavnog tužioca BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) će na današnjoj sjednici donijeti odluku o imenovanju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Nakon niza skandala, afera i sramotnih provala ljudi koji su se imenovali za glavnog tužioca u BiH, Milanko Kajganić je ostao jedini kandidat za ovu funkciju. Podsjetimo, Kajganić je prije godinu imenovan za vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca.

Sedam kandidata

Krenimo redom. Za glavnog tužioca ranije je bilo prijavljeno sedam kandidata. Osim Milanka Kajganića, kandidati su bili Diana Kajmaković, Miroslav Janjić, Seid Marušić, Nermin Šehović, Ozrenka Nešković i Ćazim Serhatlić.

Nermin Šehović, kao pravnik i dugogodišnji ,,policajac” kandidarao se za ovu funkciju. Mnoge je ova vijest iznenadila jer je poznato da nikada nije radio ni kao advokat, a posebno kao tužilac ili sudija. Šehović se nije pojavio na testiranju u VSTV-u. Stoga je sam sebe eliminirao iz utrke za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Međutim, to nije jedina stvar koja se veže sa Šehovića u tom periodu. Naime, kao bomba je odjeknula vijest da se Nermin Šehović prijavljuje kao kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Stranke za BiH. Ovu vijestu su za pojedine medije potvrdili i Šehović, ali i lider ove partije, Semir Efendić.

S obzirom na to da je on u statusu policijskog službenika njegova navodna kandidatura za člana Predsjedništva BiH je bilo poprilično iznenađenje. Napomenimo da on nije ispunjavao zakonske uvjete za kandidata.

Nije mu dugo trebalo da se predmosili i kaže kako to nije istina. U slučaj navodne kandidature Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH uključio se i FUP.

Ostalo je četiri kandidata koja trebaju biti pozvana na razgovor. To su bili Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Kako je Diana Kajmaković ispala iz utrke?

Miroslav Janjić je odustao od kandidature. Vrlo brzo i utrke je ispala i tužiteljica Diana Kajmaković. Kajmaković se u međuvremenu našla i na crnoj listi SAD, a i nakon skandala isključena je iz svih istraga o ‘sky’ aplikaciji.

Prisjetimo se da da je u detaljnom obrazloženju odluke State Departmenta označena je kao korumpirani državni tužitelj. Tužitelj povezan s kriminalnim organizacijama.

“U sklopu šireg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković. Ona je radila na nekim od istraga koje se tiču ​​ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza. Također i u sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navodi se u dokumentu SAD.

Za Raport je stavljanje Kajmaković na crnu listu je prokomentirao Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Detaljnije možete pročitati ovdje.

Prepiske sa kriminalcima

Međutim, u cijelom ovom procesu njene kandidature trajala je i još uvijek traje istraga protiv tužiteljice Diane Kajmaković.

Ona se pod istragom našla nakon što se njeno ime počelo spominjati u prepiskama kriminalaca putem Sky aplikacije. Ono što posebno izaziva veliku pažnju javnosti je činjenica da je Kajmaković u tom trenutku bila zamjenica glavnog tužioca, Ali i šefica tima koji je radio na istragama o Sky aplikaciji.

Što se tiče kandidata Marušića. Za njega je rečeno da nije ostvario potreban prag da bi bio predložen za imenovanje. Dakle, nakon što su pojedini završili na crnim listima ali uključene u velike afere, drugi su opet imali provale koje su značajno odjeknule u javnosti. Kao jedini kandidat ostaje samo Milanko Kajganić.

Zbog svega što se dešavalo razmatrana je opcija poništavanja konkursne procedure za izbor glavnog državnog tužioca i pokretanje nove. Međutim, nakon cjelodnevne rasprave ipak je VSTV odlučio da Kajganić bude jedini kandidat. Odluka je usvojena većinom glasova.

Kako je Kajganić ostao jedini kandidat zbog moguće pristrasnosti iz procesa odlučivanja izuzete su tužiteljice Biljana Simeunović i Željka Radović.

Milanko Kajganić na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH imenovan je 2014. Kada je prošle godine imenovan za v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, na sjednici VSTV-a je bilo onih koji su bili protiv. Naveli su kako je mlad i nema dovoljno iskustva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
harun
harun
3 mjeseci

Zna se cuj je Halil a zna se cij je i Kajganic. Vuk sit, ovce na broju.