Politika

Vučić bijesan zbog rezolucije o Srebrenici: Srbija će se sama suprotstaviti svim NATO zemljama. Nikada nas nećete podjarmiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je nakon sastanka koji su on i vrh Srbije imali sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem, a teme razgovora bile su odnosi RS i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

„Danas sam razgovarao sa predsjedavajućim predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Vijeće sigurnosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali“, rekao je Vučić nakon sastanka.

Vučić se osvrnuo i na to zašto govori o svojim planovima.

„Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Vijeća sigurnosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sjećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dvije trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir“, rekao je on.

Zatim je govorio o proceduralnim razlozima.

„Postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Njemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smjeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima“, rekao je Vučić.

Vučić je upitao i zašto se sada poteže to pitanje.

„To je moje prvo pitanje. Obilježavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30“, upitao je Vučić.

Ipak, umjesto da sačeka odgovor, Vučić je u obraćanju pokušao sam da ga ponudi.

„Zašto znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sljedeće godine nego što je to slučaj danas. Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je upitao i hoće li ova rezolucija da dodatno podijeli narode i zemlje u svijetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano.

„Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nijemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvijek su bile jednoglasno usvajane. Je l’ vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvajano? Republika Srpska nije dio Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima ne vojnim, da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Dodik je tražio da se Srbija bori.

“A onda se vi pravdajte kako ste to donijeli odluku koji će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropski, ono što kontrolišu u Okeaniji, ono što kontrolišu na sjevernoameričkom kontinentu i dio islamskih zemalja. Dio. Jer dio svakako neće da ide uz one koji su kolonialisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom, svojim diktatima. A što ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više. Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao“, rekao je Vučić.

Pitao se hoće li se reći Srbima u RS "nećemo s vama, vi ste genocidni narod ili ćete reći to je pitanje prošlosti".

"Dodik je rekao velike, teške stvari. Zamolio sam rukovodstvo RS da svaki dan razmišljaju šta im je činiti, da moramo pokušati gotovo po svaku cijenu sačuvati mir. Svakako ćemo raditi svakodnevno. I tog dana kada budete usvajali tu rezoluciju, ako je budete usvajali, pokazat ćemo koliko smo ponisiti, nikada nas nećete podjarmiti. Tih dana pozvat ćemo građane iz Srbije i RS, Srbe gdje god žive, istaknut ćemo naše zastave. Dan kasnije nakon što nas proglase genocidnim narodom, istaći ćemo naša obilježja i pokazati da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše", rekao je Vičić.