Region, Svijet

Vučić i Dačić: Srbija neće biti parking za migrante

Srbija je dosad bila primjer kako se ozbiljno i odgovorno postupa u migrantskoj krizi, ali neće dopustiti da bude parking niti čekaonica migrantima, poručio je u subotu službeni Beograd u povodu novog izbjegličkog vala koji je dopustila Turska.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u odvojenim su izjavama istaknuli da će Srbija pokazati solidarnost, poštovanje, ljudsku dobrotu i gostoljublje, ali da će istodobno zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

“Ako neko stvarno misli da u Srbiju u jednom trenutku treba ubaciti 100, 150 ili 200 hiljada migranata – to se neće dogoditi”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije, odgovarajući na pitanje šta ako Turska otvori granicu za najmanje dva miliona migranata.

PROČITAJTE  Finci nabavljaju najmodernije borbene avione na svijetu, platit će ih 10 milijardi eura

Istim povodom, srbijanski šef diplomatije je, komentirajući odluku turskih vlasti da propuštaju migrante ka Evropi, rekao kako je bitno što Srbija “nije ni prva zemlja u koju dolaze migranti, niti njihova krajnja destinacija”, ali će se nastaviti “ponašati veoma odgovorno”.

On je ocijenio da su u toku “geostrateške igre” između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji, prenosi Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije da će Turska granice prema Evropi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, optuživši Evropsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare