'ogromni pritisci'

Vučić: Iz Sarajeva mi ne znaju reći šta je smisao Rezolucije. Je li ono što je govorio Konaković? Sad sam siguran da žele uništiti Srbiju

(Foto: Vijesti.me/Boris Pejović)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Kotoru u Crnoj Gori ponovo komentirao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

On je komentirao to što će Crna Gora podržati Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a.

"Srbija ne govori Crnoj Gori šta treba da radi, za razliku od onih koji dolaze da joj kažu kako treba ovo ili ono da uradi", kazao je Vučić te dodao:

"Poštujemo Crnu Goru, to je njena odluka. Crna Gora neka radi šta joj je volja. Da li je to potaman i da li će Srbija biti oduševljena ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici, svakako da nećemo. Nemojte da nas tjerate, em da nas bijete po glavi, em da nas još tjerate da nam je mnogo lijepo dok nas bijete po glavi. Pustite nas lijepo, izdržat ćemo mi i te udarce, nije problem", kazao je Vučić u Kotoru, gdje je učestvovao na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Pitali su ga i da prokomentira najave o rezoluciji o Jasenovcu, pa je rekao da je to dobra ideja, "pa ćemo je mi sagledati kako da je objeručke u budućnosti prihvatimo". "Ali, pitanje je za građane Crne Gore i njihove političke predstavnike žele li to ili ne", naveo je Vučić.

Na pitanje kako gleda na komentare iz Sarajeva Vučić je rekao da on 'neće posustati čak ni kad taj dokument bude usvojen'.

"Nisu u stanju da mi odgovore zašto to rade, šta je smisao. To nije pijetet prema žrtvama i odavanje počasti žrtvama. Šta je smisao i cilj? Je li to ono što je rekao vaš ministar Konaković, revizija tužbe protiv Srbije, ili je to, osim toga, i naplata ratne štete? Što se tiče toga hoće li to ukinuti RS, naravno da neće. Da li bi to oni voljeli - naravno da bi. Da li će to uništiti Srbiju - naravno da neće. A, da li bi to voljeli, sad sam siguran da bi voljeli. I kad govore - jao, nije nam više Mađarska prijatelj, razmislite kakav ste vi nama prijatelj i kakav ćete biti u budućnosti", kazao je Vučić.

Naveo je da poštuju integritet svih zemalja svijeta, "za razliku od nekih ovdje u Crnoj Gori i regionu, koji ne poštuju Povelju Ujedinjenih nacija i rezoluciju 1244, i za razliku od mnogih velikih sila, posebno Zapadnih koje to ne poštuju".

Kaže da je Srbiji jasno od početka da nemaju nikakvu šansu da pobijede "kolektivni Zapad, najmoćnije zemlje svijeta".

"Nijedne sekunde nisam rekao da će to da se desi, posebno u namještenom glasanju, gdje broje samo glasove za i protiv, a ne i uzdržane. Borimo se za čast, za Srbiju, naravno i za pravo RS da postoju u okviru dejtonske BiH… To su naši motivi".

Kaže da su "pritisci moćnih sila toliko snažni na pojedine male zemlje, da je to teško izdržati." "Tako da će za sedam dana biti teži ili nepovoljni rezultat za nas, nego što je danas. Ali, borit ćemo se", dodao je.

Vučić je rekao da su neistinite tvrdnje o tome da je riječ o individualnoj krivici".

"Individualna krivica se ustanovljava na sudovima i oni to odlučuju. Ovdje je riječ o političkoj deklaraciji kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Nemojte da izmišljate. Ako nisam u pravu, pokažite mi o kojem pojedincu je riječ u toj rezoluciji. Jasno je o čemu se radi, pa ćemo da vidimo", kazao je Vučić.