Vijesti

Vučić je sinoć poslao poruku koja bi trebala zabrinuti Dodika: Razumijem RS, ali nemam pravo da ugrozim poziciju Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć gostujući u emisiji “Ćirilica” Milomira Marića govorio o brojnim temama, a posebno se dotakao BiH, tj. trenutne pozicije RS-a unutar BiH.

Nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije svog odlaska nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, politički predstavnici iz RS-a bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine.

Govoreći na temu RS-a i Milorada Dodika Vučić je dao zanimljiv odgovor.

“Mi imamo odnose sa Republikom Srpskom za koje svi mislimo da su najbolji u našoj historiji. Nikada nećete čuti od mene lošu riječ o Miloradu Dodiku, vjerujem i o drugima. Što ne znači da moramo uvijek u svemu da se usaglasimo, ali takav odnos treba da bude između Srbije i Srpske. Da nam se nikad više ne ponove sankcije na Drini, ogovaranje, olajavanje ili ne znam šta, nikad.”

“Ja razumijem poziciju Srpske, apsolutno razumijem. Ja bi se sigurno ponašao i radio isto što oni rade da sam na njihovom mjestu. Zato oni moraju da razumiju poziciju Srbije jer Srbija ima 60% direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a svi ostali zajedno imaju 39% i Bosna i Hercegovina i Crna Gora i Albanija i ono što oni nazivaju sa Zapada Kosovo. Dakle mi imamo za 50% više investicija nego svi oni zajedno.”

“Čekajte, pa da li mislite da ja smijem imam pravo da ugrozim takvu poziciju Srbije? A mislite li da smijem da ugrozim poziciju Republike Srpske? Pa pomogli smo Republici Srpskoj svaki put kada su tražili pomoć, koju su s pravom tražili i imaju pravo da traže, od svojih traže.”

“Nismo mi ista država da me odmah ne hvataju za ne znam šta. Znamo mi da živimo u dvije države i poštujemo državu Bosnu i Hercegovinu, ali od pripadnika svog naroda traže. Pa šta hoćete da se usaglasimo sa progonom Milorada Dodika zato što po nekom pitanju drugačije misli, pa nećemo se usaglasiti s tim. Neće Srbija sa tim da se usaglasi. Kao i Miloradu što sam rekao, reći ću Schmidtu to i to, ali ja ne mogu da dovedem Srbiju u poziciju da ne razgovara sa takvim ljudima.”

“Mali smo mi za Rusiju, a ja želim da se nastavi napredak Srbije, a to ne znači da mu neću reći šta mislim, već ču reći ovo što sam i vama rekao. Komplikovana je situacija mnogo za nas”, zaključio je Vučić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare