Region

Vučić : Plenković me molio da ne dolazim u Jasenovac. Ponosan sam što ne idem u Hrvatsku na more

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao i hrvatsku zabranu njegovog dolaska u Jasenovac.

Vučić je, kako objavio "Jutarnji list", namjeravao bez službene najave posjetiti Jasenovac i Pakrac. Hrvatska mu je to zabranila, što je izazvalo bijesne reakcije u Srbiji.

Vučićevi tabloidi danas su, očekivano, bili puni naslova o "ustašama i sramnoj i skandaloznoj odluci Zagreba".

Besmislen način

"Prvi put informacija o tome da mi je zabranjen dolazak u Jasenovac, slučajno ili ne, se ne pojavljuje u srpskim medijima. Ti tzv. srpski mediji su tvrdili da idem raditi cirkus. Ponekad ni sami ne znaju zbog čega, ali se podrazumijeva da sam ja kriv", rekao je Vučić.

"Prvu informaciju objavljuje Jutarnji list u 7:29, gdje nema nikakve reakcije iz Beograda. Oni su mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan jer smo htjeli u tišini predati notu", rekao je Vučić.

"Krenuli su u napad na besmislen način. Zamislite koji je to haos jer sam htio položiti jedan cvijet. Možda je haos to što je trebala biti traka u bojama srpske zastave. Ne samo da je pretjerano to nazivati haosom, nego nisam mogao vjerovati da neko to radi.

Kod njih su svi mediji isti. Sve naslovne strane bez izuzetka u najgorem svjetlu govore i o meni i o Srbiji. To u Srbiji nije slučaj, ja sam ponosan na to", rekao je Vučić.

Vučić je potom mahao stranicama hrvatskih novina i ponavljao riječi "htio je izazvati kaos", prenosi Index.hr. Potom je čitao naslove.

"Grlić Radman je rekao da nije isto otići u Jasenovac i otići na more. Ja nisam nikad želio otići na njihovo more i ponosan sam na to", rekao je Vučić.

"Drugog septembra 2021. godine. To je mjesec nakon obilježavanja Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet predsjednika vlade RH

Molili da odgode posjetu

Molili smo da 10. septembra posjetimo Jasenovac. U više navrata, i direktno i indirektno, mole nas da pomjerimo posjet zbog unutarnjepolitičke situacije. Nismo s tim izašli u javnost, tako se s partnerima rješavaju stvari. Nama je Hrvatska vrlo važna, imamo veliki rast i razmjene u ovog godini", rekao je Vučić.

"To nije bilo sve. 1. marta 2022. godine ponovili smo zahtjev i kontakt. Ponovljena je moja molba da posjetim Jasenovac 5. marta.

Nakon 2 dana dobili smo poruku da posjet nije dobrodošao u ovom trenutku. Četvrtog marta donio sam odluku da neću ni taj puta ići u Jasenovac. Nigdje nikome nismo kukali, bili smo fer partneri", govori Vučić.

"A onda je došao treći put, obavijestio sam Pupovca i rekao mu "kako god hoćeš, ako imaš potrebe da obavijestiš kabinet Plenkovića, onda to učini" i on je to očito učinio.

Oni su Oluju nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, ali oni jesu. To više govori o njima nego o nama. Rekao sam Pupovcu da ćemo poći i doći u Jasenovac, doći će možda jedna kamera s nama i obavijestit ćemo javnost da smo to napravili", rekao je Vučić.

Dodao je da je dva puta bio u Jasenovcu, ali ne kao predsjednik.

Molba Plenkovića

"Niko kao srpski predsjednik u mandatu nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim otići za vrijeme mandata da pokažem poštovanje prema našim žrtvama, da nikad nećemo zaboraviti srpske žrtve, ni židovske ni romske i ništa više od toga. I onda u četvrtak 14. jula otpravnica poslova Bogdan je došla da prenese molbu Plenkovića da ne idem u Jasenovac. Rekli su da su za posjetu čuli neslužbeno", rekao je Vučić.

"Rekao sam da mi više ne pada napamet da slušam te besmislice i onda smo dobili ovaj cirkus koji su napravili u nedjelju, sami, bez da smo mi išta napravili.

Moj grijeh je to što sam želio položiti cvijet na kojem su, mi bismo rekli stotine hiljada, a Hrvati ako poštuju Tuđmana bi trebali reći više desetina tisuća.

Argument da sam to radio uoči Oluje je neistina, radio sam to od septembra prošle godine nakon obilježavanja Oluje", rekao je Vučić.

Naglasio je i da "mnogi građani Srbije idu u Hrvatsku na more".

"Ja za to nisam zainteresiran, nisam zainteresiran za more nego za Srbiju. Govorili su da je predsjednik Tadić bio u Jasenovcu, ali nije. To što je bio privatno me se ne tiče", rekao je Vučić.

"Jasenovac je po monstruoznosti bio najgori logor u porobljenoj Evropi. Taj logor nikad nije bio oslobođen", rekao je srpski predsjednik.