Nakon objave medija

Vučić: Možda sam i planirao smijeniti Vulina, ali sad ne mogu. Produžili su mu mandat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako ne može smijeniti direktora srbijanske Bezbjedonosno-informativne agencije Aleksandra Vulina te demantirao medijske navode kako bi Vulina mogao zamijeniti ambasador te zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Marko Đurić.

"Možda sam i planirao smijeniti ga, a sad ga ne mogu smijeniti. Izmišljaju ili je bio neko od njih u nekoj ambasadi pa su im rekli kako moraju mene rušiti, pa kao dogodit će se i to", rekao je Vučić te dodao kako mu je to samo produžilo mandat.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika.

Srbijanski predsjednik kazao je kako bi izbori u Srbiji, koje zahtjeva proevropska opozicija mogli biti raspisani do 31. decembra kako bi se održali 4. marta 2024. godine ili sedmicu ranije.

"Spreman sam u skladu s onim što su oni napisali održati izbore do marta", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Predstavnici opozicije, koja mjesecima organizira proteste širom Srbije predali su prošle sedmice zahtjev u kojem od Vučića traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine.

Protesti u Beogradu i desecima gradova širom Srbije započeli su nakon masovnih ubistva u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela nadomak Beograda, a na poziv opozicije na ulice su izlazili deseci hiljada ljudi, nezadovoljni reagiranjem države nakon te dvije tragedije.

Učesnici protesta također zahtijevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjedonosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Organizatori protesta traže smjenu uprave državnog regulatora za elektroničke medije (REM), oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema privatnim provladinim televizijama koje u svojim programima potiču nemoral i nasilje, ukidanje 'reality' programa na tim televizijama, te gašenje tiskanih medija za koje navode da promoviraju jezik mržnje i nasilja.