Svijet

Vučić nastavlja graditi svoj imidž. Češki premijer: Ponudio mi je nešto nevjerovatno, ganut sam

Češki premijer Andrej Babiš objavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio Češkoj na poklon 100 hiljada doza Pfizerove vakcine protiv korone.

"Srbijanski predsjednik mi je tokom našeg susreta u četiri oka ponudio nevjerojatan poklon, 100.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech koje nam je Srbija spremna pokloniti. S tim ćemo moći još više ubrzati vakcinaciju. Jako cijenim tu ponudu. Čak me je ganula. Hvala puno", poručio je na Twitteru češki premijer.

Podsjetimo, predsjednik Češke Miloš Zeman jučer se ispričao Srbiji za NATO-ovo bombardiranje 1999., ocijenivši da je to bila "greška" i "gore od zločina" i zatražio je oprost od srpskog naroda.

"Volio bih kao čovjek zamoliti srpski narod da nam oprosti. To me je sve vrijeme mučilo. Ovom molbom za oprost riješio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa", rekao je Zeman u zajedničkom obraćanju novinarima poslije susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zeman je objasnio da je Češka, kad je počelo bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije, tek nekoliko sedmica bila članica NATO-a te da zato nije mogla naći neku državu koja bi je poduprla u protivljenju napadu na Srbiju.

Države članice NATO-a pokrenule su 24. marta 1999. operaciju Allied Force - bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo do 1. juna 1999., kojom su okončani sukobi na teritoriju Kosova.