Region

Vučić o mogućoj optužnici Hrvatske: Mogu me i uhapsiti, samo neka me puste u Jasenovac

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je spreman i za optužnicu i hapšenje kojima mu se prijeti u Hrvatskoj zbog izjava iz 1995. godine, ali samo traži da mu se dopusti posjet Jasenovcu i odavanje počasti ustaškim žrtvama.

"Pogledajte šta je sve izazvala moja želja da položim cvijet na Jasenovački cvijet. Nijednu ružnu riječ nisam rekao", izjavio je Vučić novinarima u Osečini na upit kako komentira nastavak kampanje u hrvatskim medijima protiv njega i najavu moguće optužnice.

"Pogledajte kakvu je to histeriju izazvalo", rekao je Vučić i poručio da ga mogu i uhapsiti. "Zbog čega? Zbog riječi od 1995.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvijet. Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih čelnika podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi da se takvim glupostima uopće neki ozbiljan čovjek bavi", rekao je Vučić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ove sedmice da i Hrvatska "ako bude loše volje" može optužiti Vučića "zato što je divljao na teritoriju Hrvatske '95. godine". Rekao je to komentirajući optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Vučić je ponovio da "nijednu tešku riječ niti nešto loše" nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Srbijanski predsjednik Vučić imao je namjeru 17. jula posjetiti spomen područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše tadašnje samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske držale zatočenima i ubijale Srbe, Židove, Rome, hrvatske antifašiste. No posjet je bio zamišljen kao privatan te nije bio najavljen. Hrvatske vlasti stoga su odbile mogućnost posjeta navodeći da nije sukladan uobičajenoj diplomatskoj praksi.