sastanak lidera

Vučić primio predsjednika CAR-a Touaderu, a gost odao počast Josipu Brozu Titu

Foto: Pannon RTV

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak s predsjednikom Centralnoafričke Republike (CAR) Faustin-Archangom Touaderom, zahvalivši mu što njegova zemlja, kako je kazao, čvrsto poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije, javlja AA.

"To je za nas od izuzetnog značaja. Time poštujete naravno i poziv Ujedinjenih nacija i rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

"Predsjednik Touadera mi je rekao - poštujemo Srbiju, koja nam je prijatelj, ali mi to radimo i zbog sebe, kao i zbog poštovanja međunarodnog javnog prava, zbog svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i svoje pravo da bude svoj na svome", naveo je Vučić.

Touadera, s druge strane, rekao je da je ova radna, ali i prijateljska posjeta Srbiji, značajna zbog postavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju koja je postojala još u vrijeme Jugoslavije.

"Zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, prema meni i mojoj delegaciji. Ovdje je počelo proljeće, čini mi se, i pupoljci su simbol onoga što se rađa među nama. Veliku počast odajem slavnom Josipu Brozu Titu, velikom zagovorniku našeg naroda. Zajedno je s ostalim osnivačima Pokreta nesvrstanih uspio je da izvrši veliki uticaj i da okupi veliki broj zemalja. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i Jugoslavije, koja je donijela mnogo", rekao je Touadera na konferenciji nakon potpisivanja brojnih sporazuma o saradnji dvije zemlje.