otvoren razgovor

Vučić sa ambasadorima Kvinte nakon što je objavio da su “teški dani pred Srbijom i RS”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte i objavio da je sa njima imao dug i otvoren razgovor.

Vučić je nakon sastanka na Instagram profilu objavio da će se nastaviti razgovori sa ambasadorima Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

Sastanku su prisustvovali ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke te šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Emanuele Giaufret.

Na sastanku je bio i direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković. Prema nezvaničnim informacijama, glavna tema razgovora bila je politička situacija na Kosovu.

Sastanak je održan dan nakon što je Vučić na Instagramu objavio da su "teški dani pred Srbijom".

"U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vijesti dobili u posljednjih 48 sati... Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese, i Srbije i Srpske.

Narednih dana upoznat ću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama", objavio je Vučić 26. marta.

Dan ranije u Briselu je bez dogovora završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju srbijanskog dinara, čija je upotreba kao gotovinskog sredstva plaćanja od prošlog mjeseca zabranjena na Kosovu.

Nova runda dijaloga bit će održana 4. aprila.