vijeće sigurnosti

Vučić tvrdi da je upitan opstanak srpskog naroda, Kurti optužio Beograd da vreće novca prebacuje na sjever Kosova na nelegalan način

Vučić i Kurti portreti

Situacija na Kosovu, nastala zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane dinar u platnom prometu, u suprotnosti je s rezolucijama i poveljama Ujedinjenih naroda (UN) i mogla bi prouzročiti nepopravljivu štetu, izjavio je u četvrtak na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednica je sazvana na zahtjev Srbije, nakon što je od 1. februara odlukom Centralne banke Kosova (CBK) uveden platni promet i gotovinska plaćanja isključivo u eurima.

Stopirali dinar

To je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju.

Vučić je rekao da prištinske vlasti pojačavaju "sistemske napade" na srpsko stanovništvo, te da takve akcije, "uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu".

On je naveo podatke da Srbija iz svog budžeta isplaćuje 60.946 plaća i penzija na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i finansira javne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, naglasivši kako je "očito" da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja izravno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih osobnih sredstava za život".

Priština, ustvrdio je Vučić, izravno onemogućava svako funkcioniranje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućuju Srbima da sebi i svojim porodicama osiguraju osnovne životne potrebe.

On je ukazao i na povećan broj napada na kosovske Srbe, navodeći da je od dolaska na vlast aktuelnog kosovskog premijera Albina Kurtija 2021. na Kosovu registrirano ukupno 669 etnički motiviranih napada, te da je to povećanje od 300 posto u odnosu na prethodno razdoblje, optuživši Kurtija da "rukovodi progonom Srba".

Vučić je od međunarodne zajednice zatražio "hitne i odlučne poteze" kako bi se zaustavio progon Srba sa Kosova i stvorili uvjeti za nastavak normalnog dijaloga između Beograda i Prištine.

Srbija će primijeniti sve sporazume i sve poteze sukladno rezolucijama Ujedinjenih nacija, rekao je Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti.

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Caroline Zayade ocijenila je u videoobraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a iz Prištine da jednostrane akcije bilo koje strane i opravdanja za njih, kao i odsustvo komunikacije između Beograda i Prištine, dovode do pogoršanja situacije, nepovjerenja i nesigurnosti.

Prijelazni period

Ona je potvrdila da odluka prištinskih vlasti o zabrani dinara remeti isplate ljudima koji primaju plaće, penzije i socijalna davanja iz Srbije, istaknuvši da su ugroženi desetine hiljada ljudi, ali i privredu koja ovisi o kupovnoj moći.

Zayade je ukazala i na zabrinutost međunarodne zajednice primjenom uredbe, zbog čega su kosovske vlasti odlučile da uvedu prijelazni period od mjesec.

Sva ta pitanja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina, treba rješavati u okviru dijaloga, dodala je, pozivajući obje strane da se uključe u dijalog koji moderira Evropska unija.

Premijer Kosova Albin Kurti istaknuo je da uredba kosovske banke ne zabranjuje Vladi Srbije da osigura finansijsku podršku kosovskim Srbima, ocijenivši da je sve ostalo "propaganda vlasti u Beogradu".

Uredba je tu da osigura transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primjenjuju na bilo koju zemlju i valutu - dinar, dolar, funtu ili albanski lek, rekao je Kurti na sjednici VS UN-a.

On je ustvrdio kako CBK čini sve da kosovski Srbi nastave primati financijsku podršku iz Srbije, te da je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum kako bi se to riješilo. Kurti je istaknuo da je njegova vlada spremna omogućiti "glatku tranziciju" i dovoljno vremena za prijelazni period.

On je ocijenio kako Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se vreće novca prebacuju na sjever Kosova na nelegalan način.

Kosovski premijer pozvao je večeras predsjednika Srbije da potpiše Briselski sporazum i implementacijski aneks iz Ohrida "ovdje i sada", ocijenivši kako bi time pokazao predanost mirnim i dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom.