SRAMAN NASTUP

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u maju.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

"Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić, prenosi Hina.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci "u tajnosti", o čemu niko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH te da je podijelila narode u zemlji.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije - ranije Boris Tadić i on, posjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.