Protest ispred OHR-a

Vukanović: BiH se pretvorila u koloniju. Predstojeći lokalni izbori će proći u mafijaškoj atmosferi

Zastupnici 'Liste za pravdu i red' Nebojše Vukanovića danas su se okupili ispred Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH te, među ostalim, upozorili na „odustajanje visokog predstavnika Christiana Schmidta od nametanja tehničkih izmjena tog zakona".

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović, koji predvodi 'Listu za pravdu i red' uputio je niz optužbi na račun visokog predstavnika, zvaničnika međunarodne zajednice i predsjednika RS Milorada Dodika, te ponovio raniju, kako kaže, jasnu poruku 'Schmidt i stranci go home!'.

'BiH se pretvorila u koloniju'

"Nažalost ova zemlja se pretvorila u najobičniju koloniju… s agendom koju nam nameću Evropska unija (EU) i stranci - da mi ništa ne znamo i trebamo da budemo klasična kolonija koja će rasporodati svoje resurse", kazao je Vukanović u izjavi za medije.

Referirajući se na to - zašto visoki predstavnik još nije nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, ustvrdio je kako su entitetske vlasti u tajnosti donijele odluke da sva prirodna bogatstva i resurse BiH predaju u ruke stranim kompanijama.

Naveo je kako su u igri „australijske kompanije, kada se radi o rudniku litijuma Amerikanci i Kanađani, i nešto Nijemci, te da se radi o ogromnom kapitalu“.

"Zbog toga ova oligarhija opstaje na vlasti i zbog toga se ne uvode tehničke izmjene Izbornog zakona, jer kada bi došli ljudi koji su iskrene patriote, koji ne bi bili marionete ucjenjene u rukama stranaca, onda mi ne bi dali svoja prirodna bogatstva", ustvrdio je Vukanović.

'Nagodbe Schmidta i Dodika'

Nadalje je podsjetio kako je Schmidt ranije rekao da ima jedan čovjek koji može donijeti odluku da se uvedu skeneri i videonadzor kako bi konačno vidjeli kakva je stvarna politička volja građana.

"Onda se taj čovjek po ko zna koji put nagodio s Dodikom i povukao pred njegovim ucjenama i prijetnjama i mi vidimo da od tehničkih izmjena Izbornog zakona nema ništa", potcrtao je Vukanović.

Optužio je domaće političare da, zapravo, kupuju vrijeme kako bi izostalo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona, a kako ne bi bilo dovoljno vremena da se predstojeći lokalni izbori provedu po novim pravilima.

"Predstojeći lokalni izbori će, najvjerovatnije proći u mafijaškoj atmosferi, baš kao što gledamo u seriji 'Narcos' kako se to radi u Kolumbiji i Meksiku", naveo je Vukanović.

Istovremeno, poručio je visokom predstavniku i stranim zvaničnicima kako su odluke koje donose pogubne po narod u BiH.

Začarani krug

"Sva ta mantra o EU, oni su došli u Sarajevo i rekli mora država da se povuče iz Fabrike duhana Sarajevo… Ne znamo cigar da smotamo, ne znamo sjemenski krompir da proizvedemo, uvozimo vodu iz Saudijske Arabije, iz pustinje", kazao je Vukanović, uz opasku kako ovdje imamo „korumpirane strance koji podržavaju korumpirane moćnike te da se nalazimo u začaranom krugu“.

Ocijenio je kako svi oni imaju nečasnu ulogu i žele da nas drže u ovakvoj situaciji, da budemo „sanitarni koridor gdje će dolaziti migranti, gdje će se skladištiti njihov nuklerani otpad, gdje će se bez ikakvih ekoloških normi eksploatisati rude, zagađivati okolina, a mi ćemo masovno umirati…“

"Mi se borimo za istinski povratak suvereniteta, da se poštuje Bečka konvencija", poručio je Vukanović.

Neće podržati Stanivukovića

Odgovarajući na novinarske upite, Vukanović je istaknuo kako neće podržati aktuelnog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića (PDP) na predstojećim lokalnim izborima, ukazujući na njegovu povezanost sa SNSD-om.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković podsjetio je kako je sjednica tog doma zakazana za 28. februara te da na njenom dnevnom redu nema nijednog zakona o kojima se intenzivno govorilo ovih dana.

"Pitam se kako ćemo uopšte da usvojimo te evropske zakone, koje moramo usvojiti da bismo dobili datum pregovora", izjavio je Grković, izražavajući sumnju da su pregovori aktuelne vlasti u Laktašima vođeni s ciljem da se skrene pažnja javnosti i da se ne usvoji zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Poručio je kako vremena više nema, te da su se stoga odlučili na politički pritisak kako na njih tako i na međunarodnu zajednicu, optužujući ih za sudjelovanje „u cijeloj kampanji pljačke koju smo imali na prethodnim predsjedničkim izborima u RS-u“.

"Svima je jasno u RS da je na posljednjim predsjedničkim izborima pobijedila Jelena Trivić, a ne Milorad Dodik. Nažalost izbornom krađom i pod uticajem američke ambasade za predsjednika je ponovno postavljen Milorad Dodik", naveo je Grković.

Inače, okupljanje ispred OHR-a proteklo je u mirnoj atmosferi, a njegovi sudionici nosili su transparente na kojima je pisalo: 'Stop izbornoj krađi', 'Schmidt nešto radi, izbore ne kradi' 'Skeneri ili da idemo u Njemačku, a vi ostanite ovdje', 'Shmidt go home'…