prvi do tužilaca

Vulić postavila pitanja: Ko je ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu i puhao Dodiku za vrat?

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNDS-a u Predstavničkom domu Skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić uputila je tri poslanička pitanja ministru pravde u Vijeću ministara BiH Davoru Bunozi i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

Pitanje se, kako se navodi, odnosi na rad i pravila Suda BiH i propise koji se tiču dužnosti Sudske policije.

Telefon u Sudu

Vulić je ministra pravde pitala po kojem osnovu su sudski policajci u srijedu, 6. decembra, dozvolili da predstavnik OEBS-a unese mobilni telefon u Sud BiH prilikom ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a potom da sjedi u sali gdje se održava glavni pretres?

"Ko je ćelavi policajac, koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i "duvao" Miloradu Dodiku za vrat? Po kom zakonu i podzakonskom aktu se sudski policajci ponašaju sa nepoštovanjem ka predsjedniku RS?", upitala je Vulić.

Vulić: Poslanička pitanja

Vulić u obrazloženju tvrdi da su prilikom ročišta u predmetu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića sudski policajci imali selektivan pristup posjetiocima Suda BiH.

Ona je upitala po kom zakonu, s kojim pravom i ko je predstavnik OECE-a u odnosu na člana Predsjedništva BiH?

"Zašto Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva ne može sjediti u glavnoj sali, već u posmatračnici sa svim ostalim posjetiocima?", pita Vulić.

Dodaje i da se desio presedan "kada se sudski policajac, više ležeći nego sjedeći, primakao toliko da je puhao za vrat predsjedniku RS Miloradu Dodiku".

Prvi do tužilaca

"Iz sale broj šest gledano, taj policajac je bio poslednji, ćelav, a prvi do tužilaca. S kojim pravom i po kom zakonu se ponašao navedeni policajac tako bahato i uz to, znate li da se radi o legitimno izabranoj ličnosti, sa podrškom od 300.180 glasova birača?

Šta su ti birači za tog sudskog policajaca, ovce? Ministre, taj Vaš sudski policajac, subjektivno gledano, izgledao je kao neko ko će u sekundi odrubiti glavu predsjedniku Dodiku", navela je Vulić u pitanju upućenom Bunozi.

Ona je izrazila očekivanja da će Bunoza reagovati u skladu sa etikom i moralnim načelima, a ne kako mu kaže "glas iz neke ambasade".