INDONEZIJA

Vulkan Ruang opet eruptirao, proglašena najviša razina uzbune

Vulkan Ruang na indonezijskom otoku Sulawesi ponovno je eruptirao, nakon erupcije zbog koje su prije nekoliko dana evakuirane stotine ljudi, a aerodrom zatvoren. Centar za vulkanologiju i ublažavanje posljedica geoloških opasnosti Indonezije (PVMBG) objavio je najveću razinu uzbune nakon jutrašnje erupcije te pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, prema mrežnim stranicama Centra.

Na otoku Ruang u pokrajini Sjeverni Sulawesi živi više od 800 stanovnika, od kojih je većina evakuirana zbog erupcije početkom mjeseca. Nije odmah bilo poznato koliko ih je evakuirano, prenosi Reuters.

Državna agencija za ublažavanje posljedica katastrofe nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Snimke na društvenim mrežama, koje Reuters nije mogao odmah potvrditi kao vjerodostojne, prikazuju kako se lava slijeva niz vulkan koji se nalazi stotinjak kilometara od Manadoa, glavnoga grada pokrajine Sulawesi. Vlasti zadužene za promet privremeno su zatvorile zračnu luku u Manadou nakon erupcije ranije ovog mjeseca. Stijenje i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuirana i obližnja bolnica.