SVJETSKA EKONOMIJA

Wall Street blago porastao. Narednih mjeseci inflacija bi mogla popustiti

pobjednici Wall Streeta čovjek stoji

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones blago porasli, no trgovalo se oprezno jer nije bilo novih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište.

Dow Jones ojačao je 0,08 posto, na 38.884 boda, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 5.187 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,10 posto, na 16.332 boda.

Nakon tri dana znatnog rasta indeksa, jučer se na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo oprezno.

Podršku tržištu i dalje pruža nada ulagača da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u sdptembru, nakon što su podaci, objavljeni prošloga petka, pokazali da se tržište rada 'hladi', što bi moglo značiti da bi idućih mjeseci inflacija mogla popustiti.

Fed bi mogao zadržati kamate na sadašnjim razinama

Ulagače u tom uvjerenju nije pokolebao ni predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu Neel Kashkari, koji je jučer kazao da bi zbog povišene inflacije i snažnog tržišta nekretnina Fed mogao zadržati kamate na sadašnjim razinama i u ostatku godine.

Podršku tržištu pružaju, pak, kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,22 posto, na 8.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,40 posto, na 18.430 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 8.075 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se očekivanjima da bi Evropska središnja banka već idućeg mjeseca mogla smanjiti kamatne stope.