SVJETSKA EKONOMIJA

Wall Street pao s rekordnih razina. Ulagači oprezni, FED smatra da inflacija popušta

Na Wall Streetu su berzovni indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer je zapisnik s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke pokazao da ne kane žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 0,51 posto, na 39.671 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 5.307 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 16.801 bod.

U fokusu ulagača jučer je bio zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da čelnici centralne banke smatraju da inflacija popušta, no presporo da bi se uskoro mogle smanjiti kamatne stope.

To nije ništa novo, s obzirom da većina čelnika Feda već mjesecima javno poručuje da je inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa Feda i da treba biti strpljiv po pitanju smanjenja kamata.

Prije objave zapisnika, na tržištu se procjenjivalo da postoji 65 posto izgleda da će Fed kamate smanjiti u septembru, no sada su te procjena pale na 59 posto.

Oprez ulagača

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa s rekordnih nivoa posljedica je, također, opreza ulagača uoči objave kvartalnog poslovnog izvještaja Nvidie, vodećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, Nvidia je objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate, pa je cijena njezine dionica u produženom trgovanju porasla oko 6 posto.

Zahvaljujući tome, jutros su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu, što znači da bi na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu indeksi mogli nadoknaditi jučerašnje gubitke.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 8.370 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 18.680 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 8.092 boda.