SVJETSKA EKONOMIJA

Wall Street pod pritiskom rasta proizvođačkih cijena

Na Wall Streetu su berzovni indeksi pali jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u smanjio izglede da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u junu.

Dow Jones indeks oslabio je 0,35 posto, na 38.905 bodova, dok je S&P indeks skliznuo 0,29 posto, na 5.150 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 16.128 bodova.

Najnoviji podaci pokazali su da su proizvođačke cijene u SAD-u u februaru porasle 0,6 posto, dvostruko više nego što se očekivalo, i to ponajviše zbog rasta cijena benzina i hrane.

To je potaknulo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa.

Cijena dionice tehnološke zvijezde Nvidije pala je, pak, 3,2 posto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 posto.

Sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto

Od početka sedmice sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

Iduće sedmice u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u junu.

"Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali", kaže Tony Welch, glavni investicijski direktor SignatureFD-a.

Uprkos padu dva dana zaredom, indeksi su i dalje na putu blagih dobitaka u ovoj sedmici.

Od početka godine, pak, S&P 500 indeks i dalje je na dobitku otprilike 8 posto.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,37 posto, na 7.743 boda, a frankfurtski DAX 0,11 posto, na 17.942 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,29 posto, na 8.161 bod.