SVJETSKA EKONOMIJA

Wall Street raste zahvaljujući skoku tehnoloških giganata

Na Wall Streetu su berzovni indeksi porasli i u četvrtak, četvrti dan zaredom, i dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica proizvođača čipova.

Dow Jones ojačao je 0,68 posto, na 39.781 bod, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 5241 bod, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 16.401 bod. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica proizvođača čipova, u prosjeku za 2,3 posto.

Kamatne stope ostale nepromijenjene, u ovoj godini će se triput smanjivat

Pritom je najviše, više od 14 posto, skočila cijena dionice Micron Technologyja, nakon što je ta kompanija objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i procjene o daljnjem poslovanju.

Osim rasta cijena dionica tehnoloških divova, podršku tržištu pruža i najava američke središnje banke o smanjenju kamata.

U srijedu su, kao što se očekivalo, čelnici Feda na redovnoj sjednici ostavili kamatne stope nepromijenjene.

Podignuta procjena rasta privrede

Pritom su objavljene i procjene čelnika središnje banke da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, kao što su očekivali i prije, uprkos rastu inflacije u SAD-u u januaru i februaru.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije odgoditi smanjenje kamata.

Pozitivno je na tržište utjecalo i povećanje prognoze čelnika Feda o rastu privrede u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,88 posto, na 7882 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 posto, na 18.179 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 8179 bodova.