SVJETSKA EKONOMIJA

Wall Street se oporavlja, raste broj nezaposlenih u SAD

Na Wall Streetu su sinoć cijene dionica porasle jer su novi podaci pokazali da se američko tržište rada 'hladi', što je ojačalo špekulacije da će Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0.85 posto, na 39.387 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.51 posto, na 5.214 bodova, a Nasdaq indeks 0.27 posto, na 16.346 bodova.

Raste broj nezaposlenih u SAD

Ulagače su ohrabrili podaci s američkog tržišta rada. Prošle je sedmice, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih sedmica.

To je loša vijest u privrednom i socijalnom smislu, no 'hlađenje' tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Zahvaljujući tome, Dow Jones ojačao je jučer sedmi dan zaredom, a na putanju rasta vratili su se i S&P 500 te Nasdaq indeks koji su prethodnih dana oslabili.

I dok pokazatelji s tržišta rada podržavaju nadu ulagača u popuštanje monetarne politike, važniji podaci o inflaciji – potrošačkim i proizvođačkim cijenama u aprilu - bit će objavljeni iduće sedmice.

Osim nade u smanjenje kamata, podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 8.381 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,02 posto, na 18.686 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 8.187 bodova.