INFLACIJA U PORASTU

Svjetska ekonomija: Wall Street u padu četvrti dan zaredom

pobjednici Wall Streeta čovjek stoji

Na Wall Streetu je danas berzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 37.753 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 5.022 boda, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 15.683 boda.

S&P 500 indeks pao je četiri dana zaredom, pa je na putu gubitaka treću sedmicu zaredom.

Još nema smanjenja kamata

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska berza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna.

No, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena, a potrošnja i dalje znatno raste.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da ove godine nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna duže razdoblje. Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 16 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 46 posto u julu.

Indeksi su pod pritiskom i zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

"Tržište se nosi s nekoliko stvari – inflacija je viša nego što se očekivalo, pa bi kamate mogle ostati povišene duže nego što se procjenjivalo. Uz to, povećane su geopolitičke napetosti, posebice na Bliskom istoku. Sve su to izlike trgovcima da s tržišta povuku dio zarade, nakon doista snažnog rasta cijena dionica pet mjeseci”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 7.847 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 17.770 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 7.981 bod.