viša očekivanja

Wall Street završio jučerašnje trgovanje u blagom plusu

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi završili trgovanje u blagom plusu, zahvaljujući slabijem od očekivanja podatka s tržišta rada u najvećoj svjetskoj privredi, što je ojačalo očekivanja investitora da će Fed sniziti kamatne stope.

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je ojačao 140.26 bodova ili 0.36 posto, na 38.711 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0.15 posto, na 5.291 bod, a Nasdaq 0.17 posto, na 16.857 bodova.

Jučerašnji dan donio je investitorima prvi uvid u situaciju na tržištu rada u SAD-u, s objavom podatka o otvaranju radnih mjesta i fluktuaciji radne snage, poznatog kao JOLTS, a koji je pokazao da je u travnju bilo 8.06 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je najniža brojka u više od tri godine, i gotovo 400.000 niže od predviđanja ekonomista.

Taj podatak tržišnim sudionicima signalizira popuštanje potražnje na tržištu rada, što ide u prilog očekivanju da bi Fed ove godine mogao početi snižavati kamatne stope, a to je poduprlo rast cijena dionica, nakon što je početkom sedmice objavljeno da je i industrijska aktivnost oslabila drugi mjesec zaredom.

Sljedeći značajan skup statistike o zapošljavanju stiže u srijedu s objavom podataka agencije za zapošljavanje ADP, a ekonomisti predviđaju da će pokazati da su privatni poslodavci u maju otvorili 175.000 radnih mjesta, dok se u petak očekuje i objava podatka o zapošljavanju američkog ministarstva trgovine.

"Predstojeće objave podataka s tržišta rada u jasnom su fokusu tržišta, jer su to sve važni podaci sa stajališta monetarne politike”, istaknuo je Bill Northey, direktor ulaganja u U.S. Bank Wealth Management.

Na evropskim berzama u utorak su najvažniji indeksi zaronili u crveno, jer je izblijedio pozitivni momentum koji je obilježio trgovanje proteklih nekoliko trgovinskih dana. Paneuropski STOXX 600 indeks spustio se 0.5 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 1.09 posto, na 18.405 bodova, londonski Ftse 0.37 posto, na 8.232 boda, a francuski CAC 0.75 posto, na 7.937 bodova.