očajno stanje

WHO izveo operaciju visokog rizika i ušao u Al Shifa bolnicu. Zatekli su jezive prizore: Ovo je zona smrti s masovnom grobnicom ispred

Bolnica Al Shifa u ratom razorenom pojasu Gaze je 'zona smrti' s masovnom grobnicom na ulazu i 'očajnom' situacijom unutra, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim eksperata UN-a i WHO-a izveo je u subotu "operaciju visokog rizika" kako bi ušao u bolnicu, uprkos teškim borbama kako se navodi.

Stotine pacijenata, osoblja i raseljenih ljudi napuštaju lokaciju, a jedan evakuirani opisuje paničnu i haotičnu scenu dok su izraelske snage pretraživale i skenirale lica nekih muškaraca dok su odlazili, odvodeći pojedince.

Izrael je optužio Hamas da vodi komandni centar ispod bolnice - tvrdnju koju Hamas i bolničko osoblje negiraju.

U saopćenju objavljenom u subotu navečer, WHO je naveo da je njen tim stigao nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale naredbe za evakuaciju preostalih 2.500 interno raseljenih osoba koje su tražile utočište u krugu bolnice.

Glasnogovornik WHO je dodao: "Zbog vremenskih ograničenja povezanih sa sigurnosnom situacijom, tim je bio u mogućnosti da provede samo jedan sat u bolnici, koju su opisali kao 'zonu smrti', a situaciju kao 'očajnu'.

"Bili su evidentni znaci granatiranja i pucnjave. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi."

U svom izvještaju, WHO je naveo da je bolnica Al Shifa - nekada najveća, najnaprednija i najbolje opremljena bolnica za upućivanje u Gazi - u suštini prestala funkcionirati kao medicinska ustanova.

"Hodnici i prostor bolnice bili su ispunjeni medicinskim i čvrstim otpadom, što je povećavalo rizik od infekcije. Pacijenti i zdravstveno osoblje s kojima su razgovarali bili su prestrašeni za svoju sigurnost i zdravlje i molili su za evakuaciju."

Preostali pacijenti su 32 bebe za koje je WHO rekla da su u "ekstremno kritičnom stanju" i dvije osobe na intenzivnoj njezi bez ventilacije.