Ozbiljna situacija

WHO o bolnici Shifa u Gazi: Bolnice ne smiju da se koriste kao bojna polja

Izraelska vojska je u ranim satima 18. marta upala u bolnicu Shifa i opkolila kompleks u kojem su se sklonili Palestinci

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Harris izjavila je da se bolnica Shifa u Gazi nalazi u vrlo teškoj situaciji nakon što je izraelska vojska izvršila upad u zdravstvenu ustanovu.

Harris je rekla da WHO planira danas poslati tim u bolnicu Shifa, ali još nisu dobili odobrenje, napominjući da je mnogim misijama WHO-a ranije odbijen pristup.

"U bolnici Shifa u Gazi situacija je ozbiljna. Zamjenik direktora bolnice Shifa Marwaan Abu Saadah izjavio je da je većina zgrada u kompleksu potpuno uništena i spaljena", rekla je Harris.

Istakla je da bolnice ne smiju da se koriste kao bojna polja te da pacijenti i zdravstveni radnici trebaju biti zaštićeni.

Izraelska vojska je u ranim satima 18. marta upala u bolnicu Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, gdje se sklonilo više od 7.000 bolesnih i raseljenih Palestinaca i opkolila kompleks u kojem su se sklonili Palestinci.

Vlada u Gazi objavila je da su izraelske snage ubile više od 400 Palestinaca u bolnici Shifa i njenoj okolini, zatvorile više od 900 i uništile 1.050 kuća.

Izraelska vojska je tvrdila da je ubila 200 i pritvorila više od 500 Palestinaca u raciji koja je trajala dvije sedmice.

Očevici su rekli da su se izraelski vojnici potpuno povukli iz kampusa bolnice Shifa i okoline.

Svjedoci su naveli da su izraelske snage prije povlačenja spalile sve zgrade bolnice Shifa.