uveli ograničenja

World of Warcraft i druge hit igre vraćaju se u Kinu. Blizzard i NetEase zakopali ratne sjekire

Kineski igrački gigant NetEase vratiće u zemlju kultni World of Warcraft i druge popularne videoigre Microsoft Blizzard Entertainmenta, saopćile su kompanije.

Kalifornijski Blizzard i NetEase prekinuli su svoju 15-godišnju saradnju 2023., ostavljajući milione obožavalaca u Kini slomljenih srca.

„Poslije godinu pregovora, Blizzard i NetEase sa zadovoljstvom se usklađuju na putu naprijed da ponovo služe igračima u kontinentalnoj Kini“, navele su kompanije u objavi na zvaničnom Weibo nalogu NetEase Games.

Novim ugovorom će se u Kinu vratiti igre World of Warcraft i Hearthstone, kao i drugi naslovi u univerzumu Warcraft, Overvatch, Diablo i StarCraft, navodi se u saopćenju.

World of Warcraft, takođe poznat kao WoW, je najpopularnija online igra svih vremena.

Igre će se „postupno vratiti na kinesko tržište početkom ovog ljeta“, saopštile su kompanije.

Strani izdavači moraju da rade sa lokalnim partnerima da bi ponudili video igre u Kini. Međutim, u novembru 2022. Blizzard i NetEase su objavili da neće obnoviti ugovore o licenciranju jer nisu mogli da se dogovore o ključnim uslovima.

Kina je poslednjih godina pokrenula suzbijanje svoje ogromne industrije igara na mreži, dok Peking nastoji da preokrene ono što vidi kao rastući trend zavisnosti od igara među mladima.

Kina je 2021. zabranila online igračima mlađim od 18 godina da igraju radnim danima i ograničila njihovu igru na samo tri sata većinu vikenda.

To je bio deo šireg suzbijanja Pekinga koji je ciljao na ono što on vidi kao previše moćne kompanije, posebno u Big Tech-u, prenosi Kurir.