MIR U SVLAČIONICI

Xavi se htio riješiti Lewandowskog zbog tri razloga. Jedan nema veze s igrom

Odlazak Xavija s Barcelonine klupe i dolazak Hansija Flicka na nju promijenit će već određene sudbine nekolicine igrača katalonskog giganta. Među njima je i ona Roberta Lewandowskog, poljskog napadača kojeg se Xavi želio riješiti. Lewandowski (35) je pod ugovorom do ljeta 2026. godine.

U prošloj sezoni zabio je 19 golova i upisao osam asistencija u 35 prvenstvenih utakmica, a ukupno je stigao do učinka od 26 pogodaka i devet asistencija kroz 49 ogleda. Xavi nije namjeravao oslanjati se na njega u sljedećoj sezoni. Pišu to španski mediji i otkrivaju šta je smetalo sad već bivšeg Barcinog trenera kod poljskog napadača.

Dva taktička razloga i jedan zbog mira u svlačionici

Dva razloga zbog kojih se bio odlučio na njegovu prodaju su bila zbog taktike. Xavi je smatrao da Lewandowski nema dovoljno energije za presing na zadnju liniju suparničkih momčadi, ali i da ne daje dovoljno u igri bez lopte. Također, želio je napadača koji će bolje povezivati igru, što od Lewandowskog, ističu španski mediji, nije dobivao.

Za odlazak Lewandowskog, Xavi je imao još jedan razlog. Navodno je zamjerao Poljaku manjak empatije prema mladim igračima u ekipi. Od igrača koji su tek u fazi nogometnog sazrijevanja imao je prevelika očekivanja i isticao je osobine koje Xavi u vođi svlačionice nije želio vidjeti.

Španski mediji očekuju da će se Flickovim dolaskom u Barceloni promijeniti i situacija oko Lewandowskog. Njih su dvojica uspješno sarađivali u Bayernu, a Flick nastavak uspješne saradnje svakako očekuje i u novom klubu koji preuzima.