kineski predsjednik

Xi bi da sarađuje s arapskim državama na rješavanju gorućih problema

moći 'cara' Kine xi Jinping trlja ruke

Kina želi raditi s arapskim zemljama na rješavanju gorućih problema na način koji vodi ka održavanju pravičnosti, pravde i postizanju dugoročnog mira i stabilnosti, rekao je predsjednik Xi Jinping u govoru u četvrtak u kojem je također naglasio krizu u Gazi.

Kina nastoji da ojača svoje odnose s arapskim državama kao model za održavanje mira i stabilnosti u svijetu, rekao je Xi, prenijeli su državni mediji njegove riječi na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu.

Govoreći o ratu u Gazi, kineski lider je rekao da se rat ne može nastaviti beskonačno, da pravda ne može biti trajno odsutna i da se "rješenje dvije države" treba čvrsto podržati.

"Suočeni sa turbulentnim svijetom, međusobno poštovanje je način da se živi u harmoniji, a pravičnost i pravda su temelj trajne sigurnosti", rekao je Xi, a prenosi Xinhua News.

On se obraćao šefovima država Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Tunisa, kao i ministrima vanjskih poslova drugih zemalja Arapske lige.

Peking je više puta pozivao na rješenje sa dvije države za palestinsko-izraelsku krizu, kao i na trenutni prekid vatre i članstvo Palestinaca u Ujedinjenim narodima - stavovi koji su usko povezani sa stavovima arapskih nacija.