Kineski lider

Xi iznenada ‘preskočio’ veliki sastanak grupe BRICS. Niko ne zna zašto: Ovo je abnormalno

U izjavi, Xi je pozvao svijet da izbjegne hodanje u snu "u ponor novog hladnog rata".
Xi BRICS

Kineski lider Xi Jinping u utorak je neočekivano 'preskočio' poslovni forum ekonomske grupe BRICS u Južnoj Africi, poslavši umjesto toga svog ministra trgovine da održi vatreni govor u njegovo ime u kojem je osudio američku hegemoniju, piše CNN.

Xi, koji je u ponedjeljak stigao u Johanesburg na godišnji samit velikih ekonomija u razvoju BRICS, trebao je održati govor na poslovnom forumu u utorak zajedno s liderima iz Indije, Brazila i Južne Afrike.

Ali kineski lider se nije pojavio na događaju, bez službene najave ili objašnjenja iz Pekinga.

Umjesto toga, njegovu pripremljenu izjavu - začinjenu tanko prikrivenim potezima prema Sjedinjenim Državama koji su postali stalni dio Xijevih međunarodnih govora - dao je kineski ministar trgovine Wang Wentao.

U izjavi, Xi je pozvao svijet da izbjegne hodanje u snu "u ponor novog hladnog rata".

Bez direktnog pominjanja SAD, u saopćenju se navodi da je „neka zemlja, opsednuta održavanjem svoje hegemonije, dala sve od sebe da osakati tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju“.

„Ko se brzo razvija, postaje meta njegovog obuzdavanja. Ko sustiže, postaje meta opstrukcije. Ali ovo je uzaludno”, dodaje se.

Xi je bio jedini lider BRICS koji nije prisustvovao forumu. Čak je i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji nije mogao lično da se pridruži samitu zbog međunarodnog naloga za hapšenje zbog njegove brutalne invazije na Ukrajinu, lično održao govor.

Nakon što je preskočio forum, Xi je kasnije prisustvovao večeri koju je priredio Ramaphosa, zajedno sa liderima Brazila i Indije, te ruskim ministrom vanjskih poslova.

Xijevo iznenađujuće odsustvo s foruma, koje su primijetili novinari na događaju, izazvalo je pitanja među dugogodišnjim posmatračima kineske vanjske politike.

„Izuzetno je neobično da se kineski lider pojavi u zemlji koja je domaćin multilateralnog sastanka – posebno onog u koji je Kina duboko involvirana, poput BRICS-a – i da se ne pojavi na otvaranju”, rekla je Bonnie Glaser, generalna direktorica Indo-pacifički program njemačkog Marshall fonda.

Brian Hart, saradnik projekta China Power u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je Xijevo odsustvo "veoma neobično", dodajući da kineski lideri rijetko odstupe od scenarija na ovakvim događajima visokog profila.

“Čini se da je nešto odvuklo Xija sa sastanka. To je mogao biti zdravstveni incident ili možda hitna stvar koja je zahtijevala njegovu pažnju”, rekao je. “Takođe je moguće da je Xi preskočio događaj iz nekog drugog razloga – možda kao odgovor na razvoj događaja na samitu.”

Ranije u utorak, Xi se sastao s Ramaphosom u sklopu svoje državne posjete Južnoj Africi, prije nego što se kasnije pridružio svom domaćinu i drugim zvanicima na večeri.

“Činjenica da je Xi preskočio svoj govor na ovom sastanku, ali se pojavio na drugim angažmanima prije i poslije ovog, sugerira da je bilo nečega oštrog što ga je odvuklo tokom ovog prozora. Ali u ovom trenutku jednostavno ne znamo razlog”, dodao je Hart.

Kineski državni mediji i diplomate nisu dali nikakvo objašnjenje za Xijev nedolazak. Umjesto toga, "čak su otišli toliko daleko da su naizgled pokušali prikriti Xijevo odsustvo", rekao je Hart.

U izvještaju državne novinske agencije Xinhua o događaju se ne spominje Xijevo odsustvo – niti činjenica da je njegov govor održao Wang, ministar trgovine.

Hua Chunying, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, nekoliko sati nakon događaja objavio je na Tviteru da je "Xi održao govor na završnoj ceremoniji BRICS Business Foruma 2023", zajedno sa slikom koja prikazuje prepunu konferencijsku salu.

Na redovnom brifingu za medije u srijedu, Wang Wenbin, još jedan portparol ministarstva, zaobišao je pitanje o Xijevom odsustvu na poslovnom forumu BRICS-a. Umjesto toga, Wang je pročitao sažetak Xijevog govora koji su naširoko prenijeli državni mediji.

Kada je drugi novinar ponovo pitao za Xija, Vang je rekao: „Već sam odgovorio na pitanje. Uvjereni smo da će ovaj sastanak lidera BRICS-a biti plodonosan.”

Stručnjaci kažu da Peking vjerovatno nikada neće objasniti zašto se Xi nije pojavio.

“(Komunistička partija Kine) ne osjeća obavezu da pruži objašnjenja zašto je smijenjen njen ministar vanjskih poslova ili se njen najviši lider nije pojavio na poslovnom forumu BRICS-a. Sve može biti državna tajna”, rekao je Glaser iz njemačkog Marshallovog fonda.

Kina je prošlog mjeseca naglo smijenila Qin Ganga s mjesta ministra vanjskih poslova nakon što je sedmicama nestao iz vida javnosti. Nije dato nikakvo objašnjenje za dramatičan potez, zbog kojeg je Qina iznenada zamijenio njegov prethodnik Wang Yi. Od tada se za Qin nije čulo u javnosti.

To potresanje je zapravo imalo uticaj na tekući samit BRICS-a, primetio je Hart u CSIS-u. Qin bi ovog ljeta prisustvovao pripremnim sastancima BRICS-a, ali tokom njegovog nestanka umjesto njega je poslat njegov zamjenik.

„Nedostatak transparentnosti u Pekingu nije iznenađujući. Kada su u pitanju kadrovska ili osjetljiva pitanja, kineski zvaničnici čvrsto zatvaraju protok informacija”, rekao je Hart.

“Abnormalnosti kao što je Xijev nestanak još su jedan podsjetnik da Peking može biti crna kutija.”