strateški izbor

Xi – Mishustin: Veze između Moskve i Pekinga dosegle najviši nivo svih vremena

Mishustinova poseta Kini u utorak i srijedu uslijedila je dva mjeseca nakon što se predsjednik Vladimir Putin, koji rijetko putuje van Rusije, sastao s Xijem

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u srijedu da je održavanje bliskih veza s Rusijom "strateški izbor", pozivajući na dublju bilateralnu saradnju tokom sastanka s premijerom Mihailom Mishustinom u Pekingu, prenose državni mediji.

Snažne veze između dvije zemlje, koje su opstale uprkos ruskoj vojnoj invaziji na susjednu Ukrajinu početkom 2022. godine, posljednjih su godina suočene s oštrim kritikama zapadnih čelnika.

- Održavanje i razvoj kinesko-ruskih vrza strateški je izbor obje strane zasnovan na temeljnim interesima dva naroda - poručio je Xi Mishustinu u srijedu u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, javila je kineska državna televizija CCTV.

Xi je dodao da bi dvije zemlje trebale "kontinuirano jačati pozitivne efekte političkih veza na visokom nivou" i "produbljivati saradnju u oblastima ekonomije, trgovine, energije, povezanosti i drugim poljima", naveo je CCTV.

Mishustin je u utorak kazao da su veze između Moskve i Pekinga dosegle "najviši nivo svih vremena" tokom razgovora sa svojim kolegom, premijerom Li Qiangom, sudeći prema podacima koje su objavile obje strane.

Mishustinova poseta Kini u utorak i srijedu uslijedila je dva mjeseca nakon što se predsjednik Vladimir Putin, koji rijetko putuje van Rusije, sastao s Xijem, i mjesec nakon što je visoki kineski general posjetio Moskvu, prenosi AFP.