Svijet

Xi: Razvijat ćemo bilateralne odnose sa Njemačkom iz strateške perspektive

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u utorak da će se dvosmjerne veze s Njemačkom nastaviti stabilno razvijati sve dok se dvije zemlje međusobno poštuju i traže "zajednički jezik" uz zadržavanje razlika.

"Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način iz dugoročne i strateške perspektive", rekao je Xi njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u Pekingu, glavnom gradu Kine.

Scholzova trodnevna posjeta Kini je njegova prva od kada je njegova vlada prošle godine pokrenula strategiju "smanjivanja rizika" kako bi izbjegla previše blisko vezivanje Njemačke s drugom po veličini svjetskom ekonomijom.

"Sve dok se obje strane pridržavaju uzajamnog poštovanja, traže zajednički jezik uz zadržavanje razlika, komuniciraju i uče jedna od druge, te ostvaruju saradnju u koju svi dobivaju, odnosi između dvije zemlje nastavit će se stabilno razvijati", rekao je Xi Scholzu.

Scholz je u ponedeljak rekao da bi konkurencija između Kine i Nemačke trebalo da bude fer, što se očekuje da će naglasiti u razgovorima sa Xijem, istovremeno upozoravajući protiv zauzimanja protekcionističkog stava.