osvrt

Za koga trči Sebijina Trojka

Samo naivni mogu povjerovati u priču da će Faruk Kapidžić biti kandidat SDA, DF-a i Stranke za BiH za gradonačelnika Sarajeva.

On je kadrovski proizvod Sebije Izetbegović i u ovoj političkoj farsi svjesno igra ulogu zeca u sarajevskoj izbornoj utrci, u kojoj je pobjednički tron, ako ga Sebijina trojka uspije dosegnuti - što je malo vjerovatno - rezerviran isključivo i samo za prvu damu SDA.

Naravno, svjesni da je Sebija crvena krpa za ogromnu većinu građana glavnog grada i najbogatijeg kantona u BiH, suprug Bakir, politički djever Željko Komšić i pastorče kojeg su već jednom izbacili iz SDA kuće, Semir Efendić, smislili su prevaru na koju Kapidžić očito dragovoljno pristaje.

Dodatno, još se potpisi na sporazum tri stranke nisu ni osušili, a u javnost je iz DF-a i SBiH odaslano pojašnjenje da nije u pitanju nikakva Trojka2, da oni ne podržavaju zajedničke kandidate, nego da samo jedni drugima ne smetaju.

S druge strane, Kapidžić na N1 govori o čvrstom koalicionom dogovoru i precizno navodi ko će i u kojim općinama u gradu i kantonu Sarajevo dati zajedničkog kandidata.

Ovi naizgled neuštimani tonovi u javnoj komunikaciji samo pojačavaju utisak da je na sceni pokušaj obmane birača Trojke2, odnosno simpatizera DF-a i Stranke za BiH, kojima se želi poslati poruka da glasanjem za zajedničke kandidate za načelnike ipak ne glasaju za Sebiju Izetbegović - a, glasaju, i to baš za njeno moguće postavljenje na mjesto Benjamine Karić.