donosimo recept

Za najukusnije tjestenine: Napravite sami domaći pasirani paradajz za prste polizati

Foto: Freepik

Kupovni pasirani paradajz dostupan nam je tokom cijele godine, povoljan je i praktičan, no jednostavno ga se ne možeš uporediti s domaćom, koju napravite sami, po mogućnosti od domaćeg paradajza .

Imamo odličan domaći recept koji će u boci uhvatiti i sačuvati sve okuse i mirise ljeta koje inače pronalazimo u svježem paradajzu. Bitno je da je paradajz savršeno zreo, domaći i time i pun okusa.

Špajz

Pasirani paradajz najbolje je pripremati u augustu kad je na tržnicama i po vrtovima dostupno obilje finih domaćih paradajza, a kasnije ga možete koristiti za brojna jela - od umaka za tjestenine, supa, lazanja, pizza…

Odabir paradajza

Prvi i vrlo vjerovatno najvažniji korak jest odabir kvalitetnog paradajza. Treba va, savršeno zreli, ali čvrsti paradajz pa tako odstranite sve mekane ili dijelove koji su mekani.

Paradajz često zna imati tamne mrlje i to je uredu, samo te mrlje prije kuhanja treba ukloniti oštrim nožem i ostatak paradajza upotrijebiti za izradu passate.

Recepti

Nakon što ih proberete, paradajz dobro operite u hladnoj vodi. Prije toga uklonite sve peteljke i listove.

Nakon što operete paradajz, maknite kožu, prerežite ih napola i uklonite sjemenke, jer zbog sjemenki pasirani paradajz može postati gorak, te imati zrnatu teksturu. To se može odlično napraviti uz pomoć pasirke.

Paradajz ubacite u vrelu vodu i pustite ih da stoje 2-3 minute. Potom ih prebacite u zdjelu s ledenom vodom u koju možete dodati i leda, kako bi se paradajz što brže ohladio. Nožićem ogulite kožu.

Oguljeni paradajz prerežite napola i iz njih kašičicom izvadite sjemenke. Te sjemenke možete staviti u zdjelicu ili čašu s vodom na nekoliko dana kako bi lagano krenule fermentirati, potom ih isprati i osušiti i iduće godine iskoristiti kao sjeme za svoj domaći paradajz.

Rajčice možeš još malo usitniti te ubaciti u lonac i uliti vode toliko koliko je potrebno da prekrije rajčice. Pusti da zavrije i kipi oko 10 minuta. Ugasi vatru i pusti da se rajčica i voda potpuno ohlade.

Za bledanje možete koristiti blender ii multipraktik, ovisno o tome kakvu konzistenciju želite postići.

Ako želite potpuno glatku teksturu, koristite blender, a ako više volite rustikalnije umake najbolje je paradajz usitniti rukama.

Idealno bi bilo pasirani paradajz čuvati u dobro poklopljenim teglama, bez dotoka zraka. Kako to najbolje napraviti? Prvo trebate sterilizirane staklenke napuniti pasiranim paradajzom uz pomoć šeflje, otprilike 2.5 cm ispod ruba staklenke.

Dobre će biti bilo koje tegle, a one duguljaste od kupovne pasiranog paradajza bit će savršene. Nakon što ih napunite, dobro zavrnite poklopac i stavite ih u lonac pun vruće vode te između njih stavite nekoliko kuhinjskih krpa kako se boce ne bi porazbijale. Dolijte još vode da prekrije poklopljene boce.

Pustite da voda zakipi, smanjite varu i pustite da lagano ključa oko 30 minuta. Tako će se u bocama napraviti vakuum koji će spriječiti razvoj bakterija, a time i kvarenje.

Ako imate dovoljno mjesta u zamrzivaču, ovaj korak možete preskočiti te svoju domaći pasirani paradajz jednostavno staviti u vrećice i - zamrznuti. Dugo će trajati, uvijek će ti biti dostupna, a i preskočit ćete najkompliciraniji korak u pripremi domaćeg pasiranog paradajza.