U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, u Tuzli je održan seminar pod nazivom "Postani vođa tima po HACCP standardima".
Predavanje je okupilo veliki broj ugostiteljskih radnika, kojima su stručnjaci iz oblasti ugostiteljstva i sigurnosti hrane nastojali prenijeti svoje znanje iz ove oblasti s fokusom na HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standard, koji predstavljaju sistematski pristup za sigurnost hrane kroz identifikaciju kritičnih kontrolnih tačaka u procesu proizvodnje i uspostavljanje preciznih procedura za njihovu kontrolu.
Na seminaru su obrađene teme vezane za HACCP standarde, uključujući izradu planova i dokumentiranje sistema te praktične smjernice za provođenje plana i osnove domaćeg zakonodavstva. Poseban naglasak stavljen je na važnost internog auditiranja i izazove primjene u praksi, uz prikaze koraka potrebnih za uspješnu certifikaciju.
Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam, istakla je da je seminar još jedan u nizu edukacija koje Ministarstvo realizira u okviru Plana i programa rada za 2024. godinu, a sve u skladu sa Strategijom razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2024–2029. godine.
"Edukacija je bila usmjerena na značaj HACCP standarda i njihovu praktičnu primjenu u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao dio aktivnosti koje se sprovode u okviru mjera Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2024–2029. godine", rekla je Huremović.
Edukatori na seminaru, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane Hamida Kujraković, magistra prehrambene tehnologije Selma Kunić, te HACCP eksperti Nermin Hodžić, osnivač Cooking Academije, i Dragana Minić, dipl. ing. poljoprivrede, podijelili su svoja iskustva i znanja sa prisutnima.
"Naš cilj je omogućiti sticanje potrebnih znanja i vještina odnosno povećanje kompetencija kadrova u turističko-ugostiteljskom sektoru i jačanju konkurentnosti turističko-ugostiteljskog sektora Tuzlanskog kantona", zaključila je Huremović.