FUZIP saopćio

Zabranjen uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske u BiH zbog prisustva nedozvoljenog pesticida

Kako navode, upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača je 23. novembra, zbog prisustva pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske, izvijestili su u srijedu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Kako navode, upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla („Službeni glasnik BiH“, broj: 48/21), te članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", broj: 53/1991) i članovima 12. i 20. Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH 50/04).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine dvije tone je zabranjen te je naređeno njeno uništavanje na propisan način, pojašnjavaju iz FUZIP-a.

Dodaju i da Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9. novembra 2023. godine.