Neuobičajeno zatopljenje

Zabrinjavajući podaci istraživanja: Arktik bi tokom septembra mogao prvi puta ostati bez leda

Između 2035. i 2067., Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, saznaje se iz istraživanja koje je proveo Univerzitet Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Mjerenja pokazuju da je septembar mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u septembru je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 miliona kvadratnih kilometara Arktičkog okeana.

Od kada su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 kvadratnih kilometara godišnje. Međutim, uprkos klimatskim promjenama, ledeni pokrov okeana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

‘Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom oceanu. Količina leda stoga uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih oceana’, zaključuje se u studiji.