smeta im nato

Zaharova se obrušila na Stoltenberga zbog dolaska u BiH

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, kao što se očekivalo, žestoko je kritizirala posjetu generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini i drugim državama regiona.

Zaharova tvrdi da je "nedavna turneja generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga Balkanu još jedna je potvrda destruktivnog kursa sjevernoatlantskog bloka usmjerenog na sve veće uvlačenje zemalja regiona u tu strukturu".

"Boravak Stoltenberga u BiH i Srbiji bilo je očigledno provokativno. On je pokušao da se umiješa u unutrašnje stvari BiH, da nametne zbližavanje te države sa evroatlantskim strukturama. Uporno je predlagao Beogradu povećanje saradnje, uprkos neutralnom statusu Srbije.

Optuživao je Rusiju za sve grijehe, predstavljao je stvari tako kao da navodno radimo na širenju dezinformacija i destabilizaciji situacije na Balkanu.

U suštini, ništa novo, u stvari to je prepričavanje onoga čime se oni sami bave", kazala je Zaharova.

Kako je dodala, to su "tradicionalne tehnike predstavnika Alijanse usmjerene na zastrašivanja svojih partnera izmišljenim prijetnjama koje dolaze od Rusije", prenosi RTRS.