milijarde pomoći

Zaharova se oglasila: Američka podrška Ukrajini pogoršat će globalnu krizu

Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

"Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima", objavila je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Rekla je da američka pomoć Tajvanu predstavlja mješanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu direktan put ka velikom pogoršanju situacije u regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti 95 milijardi dolara. Odluka bi trebala da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Iz tog plana, više od 60 milijardi dolara namijenjeno je Ukrajini.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD u ratu u Pojasu Gaze protiv palestinskog Hamasa, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Planirano je i više od devet milijardi dolara za humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom svijeta.

Predsedništvo Palestinske uprave saopćilo je u subotu da odobravanje američke pomoći Izraelu znači "agresiju protiv palestinskog naroda".

"To je opasna eskalacija. Rizikuje se da se dovede do hiljada palestinskih žrtava u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", rekao je Nabil Abu Rudeina, portparol predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je najavio da će se preispitati odnos sa Washingtonom nakon što su Sjedinjene Američke Države u četvrtak uložile veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim narodima.