Kriminal

Zajednička akcija Tužilaštva BiH, Austrije i Njemačke: Pretresaju se objekti bivšeg visoko rangiranog bankara

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane i pritvor za uhapšene u akciji Raptor

Tužilaštvo BiH provodi aktivnosti u zajedničnoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu- SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužiteljstvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

"U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja", kaže se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.